Csak a Csend meg a Zaj

Vélemények Érdekességek Érdektelenségek

Kicsit másképp

2014. november 11. 12:17 - Varga Németh Tamás

Könnyebb alapvetően úgy hozzáállni, mintha nem lennének lehetőségek, mintha a mélabúsnak látszó valóság miatt nem lenne esély arra, hogy jót és tartósat csináljon az ember. Munkában záros határidők, teljesítmény, pörgés vagy épp nyugodt végrehajtása ugyanannak a feladatnak időről-időre, otthon a csend, a "végre kipihenem magam", hogy aztán másnap megint ugyanaz kezdődjön. Vagy, ha nincs idő pihenésre, akkor a belső ösztönzés jön, hogy már mindjárt itt a szabi, ezt kell csak kibírni. Kevesen tudnak kreatív területen kibontakozni. Ahol tényleg mindig kicsit másra kell figyelni, más körülménynek kell megfelelni, másból kell inspirációt nyerni, hogy jó legyen, meglegyen, amit meg kell csinálni.

A Google híres a munkakörnyezet szórakoztató, nyugtató, a kreativitást, a kellemes munkavégzést elősegítő kialakításáról. A "munkahely" kifejezés a Google-nél teljesen átalakult egyfajta élmény-centrikus és persze az eredményeket a lehető legjobban segítő fogalommá, ahol, ha lazítani szeretnél, ezer lehetőség áll rendelkezésedre:

Az első képen a Google Pittsburgh-i irodája.

google-workplace.jpg

Ugyanez csak Pyrmont-ban.

wp6_04.jpg

wp6_07.jpg

Félre ne értsenek, nem azt állítom, hogy minden egyes cégnek hasonlóképpen kell hozzáállni, ha a munkakörnyezet kialakításáról van. Nem is lenne lehetséges, hiszen a Google van akkora cég, hogy az efféle többletköltségeket vállalni tudja.

Inkább arról van szó, hogy van egy általában véve igen karcosnak mondható vezetői morál itthon, amely nem segíti a munkavállalót abban, hogy legalább ne teherként fogja fel a munkáját. A kreativitás kibontakozásának lehetőségei lényegesen korlátozottabbak. A munka közbeni szünet többnyire egy gyors cigi elszívásából és a hozott vagy vett kaja minél gyorsabb befalásából áll. Ha probléma adódik otthon, akkor csak egyfajta "látszat-megértői" hozzáállás jelenik meg, ami inkább csak a meghallgatásról szól, zéró segítséggel.

Ha már a magyarországi cégek nem engedhetik meg, hogy a munka helye szelídebb és nyugtatóbb, kreatívabb legyen, átültethetnék ezt legalább a vezetői hozzáállásba. Mert ember barátjáról, munkavállaló vezetőjéről ismerszik meg. Ha a vezető eleve idegesen a stresszt továbbhárítva, a pletykákat összegyűjtve, taktikázva viselkedik, akkor nem várhat mást attól sem, aki alatta dolgozik. Ugyanakkor egy adaptív, eleve pozitív, energikus hozzáállás óriásit lendíthet a legpasszívabb alkalmazotton is. Együtt kell dolgozni, ésszel és bekapcsolni vagy megkeresni az elveszettnek vélt empátiát. Ennyi a lényeg.

Ahogy anno Henry Ford is fogalmazott:

"Összejönni a kezdet, együtt maradni a folyamat, együtt dolgozni a siker."

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csendmegazaj.blog.hu/api/trackback/id/tr666886667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása